Typotektisch Interieur
Piet Zwart, de kerk en het stalen buismeubel

Uitgever: Scriptum Art Schiedam

Auteurs:
Cornelia van den Bruinhorst, kunsthistoricus.
Ad van den Bruinhorst, specialist Nederlands modernisme.

In de nieuwe publicatie ‘Typotectisch Interieur’ worden de onderzoeksresultaten uit 2014-15 verder uitgewerkt en geduid en worden de leidingbuismeubels van Zwart in de designgeschiedenis geplaatst.

Door ons onderzoek hebben we kunnen vaststellen dat Piet Zwart het buismeubilair gemaakt van gasbuis uit de Haagse kerk, ontworpen heeft in 1926.

Daarnaast ontdekte we dat hij eerder in 1922 ook al een meubel met een buisframe van leidingbuis maakte. Het was een wieg op wielen voor in de huiskamer van de villa ‘Huize de Stormhoek’ voor de familie Bruynzeel. Een bekend meubel dat echter niet eerder als buismeubel herkent en beschreven was.

Foto: Presentatie-tekening Paraplustandaard, Piet Zwart, 25 november 1926, Collectie Het Nieuwe Instituut Rotterdam, Berl. 166.163

Deze herontdekkingen stellen ons in staat om een nieuw hoofdstuk aan het oeuvre van Piet Zwart toe te voegen, dat van Zwart als buismeubel-pionier van het eerste uur.

De  ontstaansgeschiedenis van het moderne metalen buismeubel krijgt er een nieuw hoofdstuk bij nu duidelijk is geworden dat er een hele reeks leidingbuismeubels in het interbellum gemaakt zijn.

Ook zal de ontstaansgeschiedenis van het moderne metalen buismeubel voortaan enkele jaren eerder beginnen. Het jaar van aanvang verschuift van 1925 (eerste fauteuil met metalen buisframe Marcel Breuer) naar 1922 (de buisframe wieg van Zwart).

In de publicatie zal extra aandacht worden geschonken aan waarom Zwart zijn eerste buismeubel van Leidingbuis maakte.

Ook staan wij stil bij wat de invloed van Zwarts leidingbuismeubels kan zijn geweest op de materiaalkeuze van Mart Stam, Gerrit Rietveld en Ben Merkelbach die hun eerste buismeubels ook in leidingbuis uitgevoerden.

Daarnaast wordt de analogie tussen Zwarts gasbuismeubels en zijn typografische werk uit die periode aangetoond en besproken en een nieuwe betekenis aan zijn zelfbenoemde titel ‘Typotekt’ toegevoegd.

Foto: Piet Zwart, Vrije Typografische Compositie, 1925, collectie en foto galerie Van den Bruinhorst

Twee van de meubels die een hoofdrol vervullen in het nieuwe boek worden t/m 26 mei getoond op de tentoonstelling Bauhaus/Nederland in museum Boijmans van Beuningen.

Cornelia van den Bruinhorst heeft de bevindingen en ontdekkingen uit ons onderzoek in 2015 verwerkt in een BA scriptie met de titel ‘Typotektisch Interieur’.

Onze nieuwe publicatie krijgt dezelfde titel mee maar als gevolg van verder onderzoek en voortschrijdende inzichten, zal de interpretatie en duiding van de onderzoeksresultaten soms anders zijn dan in de scriptie uit 2015.

Foto; Vestibule first Church Christ Scientist, restauratie-architect, rlalb, Anne Pauptit, 2005

Omdat het nog even duurt voordat onze nieuwe publicatie verschijnt, willen u nu al de mogelijkheid geven om kennis te nemen van de onderzoeksresultaten zoals die opgesteld staan in BA scriptie.

Volg de hieronder afgebeelde link voor het aanvraagformulier om per mail een pdf bestand te ontvangen.

Cornelia van den Bruinhorst,BA Scriptie ‘Typotektisch Interieur’s1131443, Universiteit Leiden 2014-2015

Loading