Onderzoek aan objecten ontworpen door Gerrit Rietveld doen wij in samenwerking met Folkers&Creman restauratoren uit Amsterdam, die een wereldwijde reputatie hebben opgebouwd op dit gebied.
Allereerst wordt de stoel zorgvuldig visueel geïnspecteerd, nagemeten en gefotografeerd.
De wijze waarop deze stoel gemerkt is aan de onderkant wijst op een naoorlogse uitvoering maar bij de visuele inspectie is opgevallen dat deze Berlijnse stoel veel kenmerken vertoond die doen denken aan een vooroorlogse maakwijze.
Om meer zekerheid over de leeftijd van de stoel te krijgen, besluiten we de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed (RCE) te vragen om de verschillende kleuren lak te onderzoeken.
Voorzichtig wordt van elke kleur een zo klein mogelijk maar representatief deeltje lak weggenomen en als monsters naar het laboratorium van het RCE gebracht voor een micro-chemisch onderzoek.
Daarvoor worden de monsters in kunsthars gegoten, doorgezaagd en onder een elektronenmicroscoop onderzocht.
Uit dit onderzoek bleek dat zowel het bindmiddel als het gebruikte pigment van de verflagen wijzen op een naoorlogse uitvoering.
Ook werd duidelijk dat de kleuren over twee dunne lagen grondlak aangebracht zijn en dat alle lakken hetzelfde bindmiddel hebben. De laagopbouw is constant en er is geen vervuiling zichtbaar tussen de afzonderlijke laklagen.
Conclusie: een originele afwerking zonder overschilderingen, waarschijnlijk daterend uit de tweede helft twintigste eeuw.
De uitkomsten van het lakonderzoek ondersteunen de datering die aan de hand van het merkteken onder de stoel kan worden gedaan en ondanks de maakwijze die ouder doet vermoeden, dateren we de stoel op tweede helft twintigste eeuw.
Door het laten uitvoeren van dit soort (vaak kostbare) onderzoeken geven wij geïnteresseerde particulieren of instituten een zo volledig mogelijke voorlichting en zekerheid rond de leeftijd en originaliteit van een stuk.
De stoel is op de opening van PAN Amsterdam 2015 aangekocht door een particulier verzamelaar.