Exposities/beurzen

Exposities, beurzen en galerie activiteiten

Nu te zien:

Na onze presentatie op de kunstbeurzen PAN Amsterdam en de BRAFA in Brussel hebben we onze galerie ingericht met nieuwe aanwinsten van o.a. Gerrit Rietveld en kunst en toegepaste kunst die we in Amsterdam en Brussel getoond hebben.

Iedereen die de grote kunstbeurzen gemist heeft of die nog eens rustig onze unieke collectie wil bekijken……………

Van harte welkom!

Wij tonen originele exemplaren van de iconische ontwerpen van de Nederlandse architect Gerrit Rietveld;
‘De rood/blauwe stoel’, ‘De Berlijnse stoel’, ‘De Utrecht stoel’ en diverse generaties ZigZag stoelen. (Klik op de gele namen voor meer informatie)

Samen met een paar hoogtepunten uit de lampencollectie van de Nederlandse ontwerper Willem Hendrik Gispen.

Originele aquarellen en litho’s van de ‘Stijl’-kunstenaar Bart van der Leck van een zeldzaam mooie kwaliteit en geknoopte tapijtjes met abstract decor van zijn hand , zoals verkocht bij Metz&Co in de jaren dertig van de vorige eeuw. Lees meer >

Een indrukwekkende collectie sier-keramiek van Bart van der Leck, met o.a. een klein tegel tableau dat ooit aan de wand van het woonhuis/atelier van de kunstenaar zelf heeft gehangen.

Zoveel keramieken siertegels van Van der Leck zijn er zelden bij elkaar te zien geweest op een verkoop-expositie en alles is direct afkomstig van de erven en nooit eerder in de handel geweest. Lees meer >

Bel of mail ons vooraf even, want wij zijn alleen op afspraak geopend.

Terugblik

BRAFA Brussel 2024

Wij zijn dit nieuwe jaar begonnen in de expo paleizen bij het Atomium in Brussel waar wij hebben deelgenomen aan de oudste kunstbeurs ter wereld: de BRAFA in Brussel! Het was een van de drukst bezochte edities van deze beurs waarvan het niveau elk jaar lijkt toe te nemen.

Meer informatie: op de site van BRAFA Brussel 

Een impressie van onze stand met als Thema:

‘De Stijl’ en verder.

Concrete kunst van de Nederlandse schilder Bob Bonies met Zigzagstoelen van Gerrit Rietveld.

Bart van der Leck, Gerrit Rietveld, Bob Bonies.

Een dialoog tussen werken van Gerrit Rietveld en Bob Bonies.

PAN Amsterdam, november 2023

Het was druk op onze stand nr.5 op PAN Amsterdam!
Iedereen die ons bezocht heeft, hartelijk dank voor uw belangstelling en aankopen, door u was het een van onze meest succesvolle beurzen ooit!

Meer informatie: op de site van PAN Amsterdam

Een impressie van onze stand

Auping, Gispen en Kamerlingh Onnes

Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en Auping

Rijksmuseum Amsterdam, augustus 2023

Deze zomer heeft het Rijksmuseum Amsterdam het topstuk uit onze collectie keramiek van Bart van der Leck > aangekocht; een monumentale vaas met rechthoekige elementen waarop Van der Leck eigenhandig een abstract decor van geometrische figuren heeft aangebracht.

De manier waarop hij de geometrische figuren hier heeft toegepast doen denken aan de architectuur-opdrachten (interieur en exterieur) die Van der Leck maakte in opdracht van het warenhuis Metz&Co en in samenwerking met de architect Piet Elling waarbij hij met kleurvlakken op muren en deuren een interactie tussen schilderkunst en architectuur probeerde te bereiken.

Wij zijn er trots op dat dit het zevende object is dat het Rijksmuseum over de jaren bij ons aangekocht heeft.

De vaas staat sinds mei 2024 opgesteld in het Rijksmuseum.

Ook te zien in het Rijksmuseum; een zeldzame modernistische hanglamp ontworpen door W.H. Gispen die wij eerder aan het museum hebben verkocht.

Brafa Brussel
29 januari – 5 februari 2023

Wij werden vorig jaar gevraagd om begin 2023 deel te nemen aan een van ’s werelds oudste en meest prestigieuze kunstbeurzen; de Brafa in Brussel

We kijken met een goed gevoel terug op deze eerste deelname met: enthousiaste reacties van organisatie en bezoekers; een aantal mooie verkopen;
interessante nieuwe contacten; en publiciteit in binnen-en buitenland waaronder een interview in een live uitzending van de VRT vanaf de beurs.

Onze stand op BRAFA kreeg het thema ‘Dutch Modernism’ mee:

De litho ‘Man te paard’ door Bart van der Leck 1919, met de ‘Berlijnse stoel’ door Gerrit Th. Rietveld 1923 en Giso hanglamp no23 naar ontwerp van W.H. Gispen

Een van de highlights van onze presentatie:
een kleine exclusieve collectie keramiek, ontworpen en gemaakt door de kunstschilder, keramist en ontwerper Bart van der Leck, een van de meest invloedrijke leden van de Nederlandse beweging ‘De Stijl’.

De keramische objecten werden getoond samen met de originele ingekleurde ontwerp tekeningen.

Het MFAH, Museum of Fine Arts Houston, Texas USA, kocht van ons op de BRAFA een zeldzame keramieken schotel uit deze collectie.

PAN Amsterdam
20-27 november 2022

De jaarlijkse ontmoeting tussen gerenommeerde kunsthandelaren en gepassioneerde kunstliefhebbers die dit jaar voor de 35ste keer georganiseerd werd.

De beurs kreeg voor ons een extra feestelijk tintje. Onze stand werd door de beursorganisatie uitgeroepen tot de mooiste stand van de beurs.

Een geslaagde editie van Pan Amsterdam waarvoor we u graag in november 2023 weer zullen uitnodigen.

Lees er meer over op de site van PAN Amsterdam >

Rijksmuseum Amsterdam
Amsterdam, April 2021- september 2022

Een uitzonderlijk bureau ensemble

Een bureau-ensemble dat wij aangeboden kregen van de particuliere verzamelaar waaraan wij het eerder hadden verkocht hebben wij in april 2021 kunnen verkopen aan het Rijksmuseum Amsterdam.

Het ensemble, ontworpen door de Nederlandse ontwerper WH Gispen, is om verschillende redenen  uitzonderlijk te noemen. Dat het al meer dan 85 jaar in dezelfde samenstelling in gebruik is bij verschillende eigenaren is al uitzonderlijk. Daarnaast vallen de afzonderlijke onderdelen op door hun zeldzaamheid, originaliteit en hun uitstekende originele staat.

In het Rijksmuseum is het na de verwerving direct op zaal geplaatst en gepresenteerd met een focus op Riek van de Griend.

Riek van de Griend was een vormgeefster die Bauhaus-achtige stoffen weefde en moderne kleden knoopte. Zij zou in de tweede helft van de jaren dertig een grote invloed hebben op het privéleven van W.H. Gispen en zou een stempel drukken op de vormgeving en presentatie van de Gispen producten. Dit bureauensemble is daar een stille getuige van.

Dit ensemble is na ruim een jaar “op zaal” te hebben gestaan weer veilig opgeborgen in het depot. Toch willen u aanraden om bij een bezoek aan het museum ook even over de afdeling 20ste eeuw te lopen waar altijd van dit soort prachtige objecten opgesteld staan.

‘De Stijl; Theo van Doesburg & Tijdgenoten’

Lalique Museum Nederland
Doesburg, 4 juli 2021 t/m. Juni 2022

Vanaf zondag 4 juli was in het Lalique Museum, gevestigd in de historische Hanzestad Doesburg, een originele ‘Steltmanstoel’ van Gerrit Rietveld en een originele vooroorlogse ‘Heerenbureaulamp’ van W.H. Gispen uit onze verkoopcollectie te zien.

Wij gaven deze objecten in tijdelijke bruikleen aan het museum om ze te kunnen tonen op de tentoonstelling:
‘DE STIJL: Theo van Doesburg & tijdgenoten’.

Foto: Lalique Museum Nederland, 2021

Lees meer over onze ‘Steltmanstoel’ >

Op deze tentoonstelling werd de invloed van leden van beweging ‘De Stijl’ op binnen- en buitenlandse kunstenaars en stromingen getoond aan de hand van werken van beroemde kunstenaars als Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Bart van der Leck,  J.J.P. Oud  en W.H. Gispen. Hieronder bevonden zich diverse objecten die niet eerder aan het publiek werden getoond.

Foto: Lalique Museum Nederland.

PAN Amsterdam 2021

Van 14 t/m 21 november hebben wij u met veel plezier weer ontvangen op de kunstbeurs PAN Amsterdam.

Na twee jaar mocht dit culturele feest ondanks de aangescherpte maatregelen van 12 november, met aangepaste openingstijden, toch weer gevierd worden! Wij deden dit met een bijzondere presentatie van onze allernieuwste aanwinsten; een collectie werken op papier van de “Stijl-kunstenaar” Bart van der Leck.

lees meer over onze presentatie op Pan Amsterdam 2021 >

KVHOK Cursus ‘Kunst&Antiek in de praktijk’
14 september 2021

In de cursus Kunst & Antiek in de Praktijk delen gerenommeerde kunsthandelaren, vaak bekend van het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch hun unieke kennis en ervaring. De cursisten komen samen in de galerie van de antiquair of kunsthandelaar; daarnaast worden musea, kunstbeurzen of restauratieateliers bezocht.

Op 14 september bezocht een deel van de cursisten onze galerie. 

Een gemêleerd gezelschap van kunsthistorici een restaurator en politie officials van de afdeling ‘kunstcriminaliteit’ maakte, gezeten tussen de objecten uit onze collectie, kennis met het fenomeen 20ste eeuws design of verdiepte hun bestaande kennis.

Daarbij werd ook uitgebreid aandacht besteed aan een belangrijke ruimte naast onze galerie, de eigen restauratiewerkplaats.

Meer informatie op de website van de VHOK (Vereniging van Handelaren in Oude Kunst)

Electrifying Design: A Century of Lighting

21 februari 2021 –  16 mei, 2021
The Museum of Fine Arts, Houston, USA
19 Juli –  21 september 2021
High Museum of Art Atlanta, USA

 

Een van de hoogtepunten uit het Nederlandse modernisme is de Giso no.23. Deze iconische hanglamp, waarvan wij eerder een identiek exemplaar aan het Rijksmuseum Amsterdam verkochten, hebben wij in tijdelijke bruikleen gegeven aan The Museum of fine-Arts in Houston voor de tentoonstelling ‘Electrifying Design’

Lees meer >

THE DAAF Online worldwide 9-11 april 2021

Wij hebben deelgenomen  aan de eerste Nederlandse Online Antiek-en kunsthandelaren Beurs.

Na weer een voorjaar zonder live evenementen, heeft een groep Nederlandse antiek-en kunsthandelaren de handen ineengeslagen om een ​​korte en spannende online beurs te organiseren – De DAAF. Alle deelnemers zijn lid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Beeldende Kunst & Antiek Handelaars (KVHOK), wat zorgde voor een zeer hoog kwaliteitsniveau en een grote diversiteit aan objecten. De 45 deelnemers vertegenwoordigen het beste in Nederland op hun vakgebied. Elke dealer heeft 21 stuks uit zijn / haar collectie aangeboden, er waren bijna 1000 prachtige kunstwerken op één plek te koop!

Wij hopen op een mooi vervolg van deze eerste editie en dat we u ook weer mogen verwelkomen op de volgende editie van THE DAAF.com

Pan in perspectief’
Kampen, 22 november t/m 24 december 2020.

De kunstbeurs PAN Amsterdam kan dit jaar vanwege Covid 19 niet plaatsvinden.
Als alternatief wordt ‘PAN in perspectief’ georganiseerd. Deelnemende galerieën organiseren verspreid over heel Nederland tentoonstellingen en exposities in eigen huis zodat u in een intieme en veilige setting toch iets van het jaarlijkse PAN-gevoel kunt ervaren.

Tijdens PAN in Perspectief hebben wij in Kampen een verlichting-verkoop-tentoonstelling ingericht met de meest spectaculaire en bijzondere designlampen uit onze collectie aangevuld met belangrijke exemplaren uit particuliere collecties.

Lees meer >

Museum of Fine Arts Houston
Houston Texas USA, Mei 2020.

Het museum koopt een eierdop set van geperst glas
ontworpen door Piet Zwart en H.P. Berlage uit onze collectie

 

Zwart kreeg van Berlage de opdracht om het ontwerp voor een servies van geperst glas te voltooien.
Hij ontwierp een servies met een speciaal maatsysteem en gestandaardiseerde onderdelen.

 

 

Uitgevoerd door Glasfabriek Leerdam, ca.1924.
Aan de onderkant gemerkt met ‘HPB’, het monogram van H.P. Berlage

PAN Amsterdam 2019
24 november tot en met 1 december

De laatste week van november hebben wij u weer welkom geheten op onze stand op PAN Amsterdam waar wij een fraaie selectie uit onze collectie hebben getoond.

Lees meer >

Galerie Ramakers
Den Haag, 19 mei t/m 23 juni 2019

‘Bauhaus & Beyond’,

Galerie Ramakers heeft ons gevraagd een bijdrage te leveren aan de tentoonstelling Bauhaus & Beyond.

Wij toonde een serie bijzondere Bauhaus-meubels en verlichting, waaronder originele objecten van Mart Stam, Marcel Breuer en Anton Lorenz en een fraai reliëf van Joost Baljeu.

Foto: Atelier Bob Bonies 2019, met stoelen van Anton Lorenz en Marcel Breuer, Bart van Bussel Photography in opdracht van Galerie Ramakers

Galerie Ramakers had kunstenaars uitgenodigd die zich verwant voelen met Bauhaus;

Joost Baljeu
Willy de Sauter
Jan van Munster
Cor van Dijk
Tomas Rajlich
Bob Bonies
Reinoud Oudshoorn
Dominique Dehais
Jérôme Touron

Een fotoverslag >

Museum Voorlinden
Wassenaar, juni 2019

Het museum koopt een zeldzame set kindermeubels ontworpen en geproduceerd door W.H. Gispen in 1934, uit onze collectie, samen met een modernistisch blokken-wagentje ontworpen door Vilmos Huszar en een poppensulky naar ontwerp van Ko Verzuu voor ADO.

De items waren tentoongesteld op de tentoonstelling ‘Bauhaus&Beyond’ bij Galerie Ramakers in Den Haag.

Museum of Fine Arts Houston
Houston Texas, USA, mei 2019.

Het MFAH koopt een vroege en zeldzame Giso catalogus uit onze collectie.

Catalogi als deze worden niet alleen beschouwd als waardevolle naslagwerken voor wat betreft de collectie lampen op dat moment. Ze worden ook gezien als experimenten op het gebied van reclamedrukwerk met moderne typografie en gebruik van foto montages.

Museum Boijmans van Beuningen
Rotterdam, 27 mei 2019

‘Specialistendag’

Op verzoek van museum Boijmans hebben wij een lezing gegeven voor een groep internationale specialisten over de resultaten van ons onderzoek en aanstaande publicatie “Typotektisch Interieur’.

Conservators, bruikleengevers en andere specialisten uit binnen-en buitenland werden op deze bijzondere dag in staat gesteld om op een laatste blik op de objecten van de tentoonstelling ‘Nederland<-> Bauhaus’ te werpen en naar aanleiding van korte lezingen van gedachte te wisselen over nieuwe feiten en wetenswaardigheden rond de tentoongestelde objecten.

Museum Boijmans van Beuningen
Rotterdam, 9-februari – 26 mei 2019

Tentoonstelling ‘Nederland<->Bauhaus’

Samenstellers: Senior conservator Mienke SimonThomas.

Onze bijdrage; Wij gaven enkele belangrijke Nederlandse modernistische interieurstukken uit onze collectie in bruikleen voor de tentoonstelling en gaven advies over modernistische verlichting en bemiddelde bij het verkrijgen van bruiklenen van verzamelaars

Nederland Bauhaus, Museum Boijmans Rotterdam >

Museum Boijmans van Beuningen

Rotterdam, februari 2019

Museum Boijmans heeft de hierbij afgebeelde hanglamp Giso No.22 van ons aangekocht, de lamp werd getoond op de tentoonstelling ‘Nederland <-> Bauhaus’ en was één van de uitgelichte objecten in de publiciteitscampagne voor de tentoonstelling.

Rijksmuseum Amsterdam
Amsterdam 2018

Het museum koopt een paar identieke stalen buisframe fauteuils ontworpen door Marcel Breuer voor Thonet uit onze collectie. Zeer vroege originele exemplaren die in 1931 werden gekocht door een Nederlands gezin uit het zuiden van Nederland in de Thonet-winkel in het centrum van Amsterdam.

Een van de stoelen zal waarschijnlijk volgend jaar in het museum worden tentoongesteld, als de honderdste verjaardag van Das Bauhaus gevierd wordt.

PAN Amsterdam 2018 >

Expositie: ‘Een eeuw modernisme’
Samenstelling: Ad van den Bruinhorst

Wereldmuseum Rotterdam, 2017-2018 >

Tentoonstelling ‘Powermask’
Gastconservator: De Belgische modeontwerper Walter van Beirendonck

Te zien uit onze collectie;
Een Gerrit Rietveld Steltmanstoel, waarop Van Beirendonck een creatie van de modeontwerpers Victor&Rolf toonde.

PAN Amsterdam 2017 >

Expositie: ‘De Stijl 1917-2017’
Samensteller: Ad van den Bruinhorst

PAN Amsterdam
November 2017

Expositie ‘Hotel Panorama’
Het eclectische interieur van de lobby van een imaginair Grand Hotel.
Curator: Piet de Jonge

Te zien uit onze collectie;
Twee fauteuils naar ontwerp van Paul Schuitema. De fauteuils zijn verkocht aan een bezoeker van de expositie.

Museum Boijmans van Beuningen
Rotterdam 2017

Het museum koopt een zeer vroege uitvoering van tafelstoel model a, ontworpen door Paul Schuitema, uit onze collectie

Schuitema, vooral bekend vanwege zijn typografische werk was medeoprichter van de producent van de stoel het Rotterdamse ‘d3’.

Design Miami/Basel, Basel 2017 >

Expositie ‘Design at Large’
Retrospectieve expositie van bureauontwerpen.
Curator: De Amerikaanse modeontwerper
Thom Browne

Te zien uit onze collectie;
Een zwart gebeitst houten bureau met verchroomd stalen buisframe door W.H. Gispen gecombineerd met een bureaustoel door Paul Schuitema.

Rijksmuseum Amsterdam
Amsterdam 2016

Het museum koopt een belangrijke achterpootloze fauteuil > uit onze collectie

Een experimentele uitvoering waarvan het verchroomd stalen frame is versterkt met dwarsliggers van bamboe en waarvan de bekleding bestaat uit gevlochten papierkoord met een geometrisch patroon.

PAN Amsterdam 2016 >

Expositie: ‘Gispen 1916-2016’
Samensteller: Ad van den Bruinhorst

Twee-daags designsymposium, PAN Podium
Amsterdam 2016

Op het nieuwe interactieve beursonderdeel ‘ PAN Podium’ organiseerde galerie VAN DEN BRUINHORST een tweedaags designsymposium rond het thema 100 jaar Gispen

Ochtendprogramma;
Expositie van meubels en verlichting uit de collecties van Museum Boijmans van Beuningen en galerie VAN DEN BRUINHORST.
Samensteller: Ad van den Bruinhorst

Middagprogramma:
Ludo van Halem, conservator Rijksmuseum Amsterdam
Mienke Simon Thomas, conservator Museum Boijmans van Beuningen
Hetty Berens, conservator ‘ Huis Sonneveld’
Ad van den Bruinhorst, Specialist Nederlands Modernisme

Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, 2016-2017 >

Expositie ‘Gispen Specials, 1916-2016’
Curator: Mienke Simon Thomas

Onze bijdrage:
Diverse bruiklenen uit onze collectie waaronder bijzondere grote Giso lampen.
Restauratie in onze werkplaats van één van de topstukken; een 4 meter lange kroonluchter.
Advies over tentoon te stellen objecten uit het interbellum.
Bemiddeling bij bruiklenen van verzamelaars.
Het schrijven van vier hoofdstukken van de tentoonstellingscatalogus.

Museum Boijmans van Beuningen
Rotterdam, 2016

Publicatie van het boek/tantoonstellingscatalogus
‘Gispen specials’

Uitgever;
Museum Boijmans van Beuningen.

Auteurs;
Ad van den Bruinhorst
Marthe Kes
Adré Koch
Silvia van Schaik
Mienke Simon Thomas
Berber Vos

Rijksmuseum Amsterdam 2016 >
Amsterdam 2016

Expositie: ‘Gispen 100 jaar’
Curator: Ludo van Halem i.s.m. Het Nieuwe Instituut Rotterdam

De drie objecten die getoond werden zijn door het museum in verschillende jaren bij ons aangekocht.

Het Nieuwe Instituut (HNI) ‘Huis Sonneveld’ >
Rotterdam 2016

Doorlopende expositie;
‘Huis Sonneveld’
Modernistische Museumwoning met functionalistisch interieur een iconisch geworden woonhuis ontworpen door architectenbureau Brinkman&vanderVlugt
Curator: Hetty Berens

Tijdens onderzoek van een set luxe fauteuils met salontafel vonden wij aanwijzingen dat dit de originele meubels uit de salon van Huis Sonneveld moeten zijn geweest.

HNI kocht de meubels van ons aan en heeft de set na restauratie weer opgesteld in Huis Sonneveld. De meubels zijn nu weer te bezichtigen in de salon waarvoor ze in 1932 door Gispen gemaakt werden.

Museum Boijmans van Beuningen
Huis Sonneveld, HNI
Rotterdam 9 oktober, 2016

Speciale dag voor genodigden van de Stichting Gispen Collectie, Museum Boijmans van Beuningen en Het Nieuwe Instituut met lezingen van conservators en experts.

Onze bijdrage:
Een lezing over de terugkeer van de meubels uit de salon van Huis Sonneveld.

Museum of Fine Arts Houston >
Houston, Texas USA 2016

Het MFAH wilde een kleine modernistische lamp uit Europa aankopen voor de collectie en vroegen ons om een voorstel te doen. Het museum heeft gekozen voor een pianolamp uit onze collectie ontworpen door J.J.P. Oud.

De lamp is een icoon geworden van constructivistisch design en wordt ook wel gezien als een representant van ‘De Stijl’

PAN Amsterdam2015 >

Expositie: ‘Black Cube’
Samensteller: Ad van den Bruinhorst

Museum Boijmans van Beuningen
Rotterdam 2014

Het museum koopt een bijzondere Nederlandse stalen buisfauteuil > uit onze collectie. Een zeldzame uitvoering met een bekleding van originele rode spanstof en rood gelakte houten armleggers.

Hoewel de stoel gemaakt is door de oerhollandse fabrikant Auping uit Deventer is de vormgeving van de stoel atypisch voor het Nederlandse buismeubel.

PAN Amsterdam 2014 >

Expositie: ‘Gerrit Th. Rietveld’
Samenstelling: Ad van den Bruinhorst

PAN Amsterdam 2011 

Rijksmuseum Amsterdam
Amsterdam 2011

Het Rijksmuseum koopt een iconische hanglamp > uit onze collectie op PAN Amsterdam.

Naast de hanglamp kocht het museum ook een klein modulair buffet > van W.H. Gispen.

Rijksmuseum Amsterdam
November 2010

Het Rijksmuseum Amsterdam koopt op de opening van PAN Amsterdam van ons een bijzondere stoel uit onze collectie; een verstelbare aluminium vliegtuigstoel.

De aankoop was landelijk nieuws.

PAN Amsterdam 2009

Museum Boijmans van Beuningen
Rotterdam 2009

Op de opening van PAN Amsterdam koopt het museum een zeldzame buisframe stoel > van ons ontworpen door J.J. Oud voor het warenhuis Metz&Co.

PAN Amsterdam 2008

Samen met 5 collega’s worden wij door PAN Amsterdam gevraagd om deel te nemen aan het eerste designpaviljoen van de beurs.

Loading