Sonia Delaunay, Dessin 1189

Sonia Delaunay (1885-1979)
Dessin 1189, Parijs 1929

Bedrukt zijde met geometrisch dessin no.1189, in de primaire kleuren met grijs.
Afmetingen sjaaltje 6 x 60 cm.
Afmetingen stropdas: 9 x 145 cm.

 

 

Ontwerp dessin:
Sonia Delaunay, Parijs 1929, in 1933 wordt het dessin door Delaunay verkocht aan Metz&Co waar het gepresenteerd wordt onder het Metz nummer M179

Uitvoering:
Stof: textiel drukkerij Petit Didier, Frankrijk
Sjaaltje: Eleonora van der Leck- Schonk (1913-1989) dochter van de kunstenaar Bart van der Leck.
Stropdas: uitvoerder niet bekend.

Herkomst
Sjaaltje: Eleonora van der Leck-Schonk; Annetje Schonk- van der Meer; Jurriaan van der Meer
Stropdas: Henk de Leeuw directeur-eigenaar van Metz&Co; Daniel de Leeuw

Tentoongesteld:
Stof: Stedelijk museum Amsterdam, ‘Sonia Delaunay, Metz est venu’, Amsterdam/Parijs 1992.
Stropdas: Smithsonian Cooper Hewitt, National design Museum, ‘Color Moves: Art&Fashion by Sonia Delaunay, New York USA 2011

 

Dessin 1189 afgebeeld in de catalogus van de tentoonstelling ‘Sonia Delaunay Metz est Venu’, Stedelijk Museum Amsterdam , 1992.

 

Dessin 1189 en de avant-garde.
Dessin 1189/M179 ontstond aan het einde van een turbulente periode waarin het kunstenaarsechtpaar Sonia en Robert Delaunay successen vierden in hun woonplaats Parijs

Sonia had in 1924 haar eigen modehuis ‘Maison Delaunay’ opgericht waarmee zij moderne door haar zelf ontworpen stoffen aan een binnen-en buitenlandse clientèle en bedrijven verkocht. Sonia en Robert namen actief deel aan het sociale leven van de avant-garde in hun stad. Tot hun vrienden- en kennissenkring behoorden Van Doesburg, Arp, Chacall, Kandinsky, Naum Gabo, Van Tongerloo en Mondriaan. Zij bezochten samen Jazz concerten want Sonia was net als Mondriaan dol op deze nieuwe muziek, die net als haar stoffen met ritme en snelheid het moderne leven een nieuwe vorm en kleur gaven.

Delaunay, De Leeuw en Metz&Co
Joseph de Leeuw directeur-eigenaar van het avant-garde warenhuis Metz&Co ontmoette Sonia voor het eerst op de Exposition des Arts Décoratifs in Parijs in 1925 en kocht vanaf dat jaar stoffen in van haar bedrijf ‘Maison Delaunay’. Vanaf 1930 produceerde Metz&Co ook zelf modestoffen naar ontwerp van Delaunay. Zij was artistiek en commercieel belangrijk voor Metz&Co, haar repeterende geometrische motieven waren modern en speels en werden beeldbepalend voor de modestoffen van het warenhuis.

 

Proefdruk van Dessin 1189, afgebeeld in Petra Timmer, ‘Metz&co, de creatieve jaren’, pagina 137.

 

Herkomst sjaaltje
De kunstschilder Bart van der Leck is langdurig werkzaam geweest voor Metz&Co. Hij was er ontwerper van o.a. tapijten, interieurstoffen en een huisstijl en was een belangrijk interieur- en kleuradviseur voor het warenhuis en de familie de Leeuw privé. Tussen de familie De leeuw en de familie Van der Leck ontstonden warme en langdurige vriendschapsbanden, Sonia Delaunay werd beschouwd als een vriend van beide families.

Volgens overlevering uit de familie heeft Bart van der Leck’s oudste dochter Eleonora (1913-1989) dit zijden sjaaltje zelf gemaakt van een stof uit de Metz collectie.

 

 

Dessin 1189 afgebeeld in de catalogus van de tentoonstelling ‘Color Moves: Art&Fashion by Sonia delaunay’, Smithsonian Cooper Hewitt, National design Museum, New York USA 2011, p. 170

 

 

Herkomst das
De hier aangeboden stropdas behoorde tot de privé garderobe van Henk de Leeuw (1908-1978) die Sonia Delaunay goed kende, eerst als hoofd van de stoffenafdeling en later als directeur-eigenaar van Metz&Co.

Getuige een foto van rond 1930 die zowel in de tentoonstellingscatalogus ‘Metz est Venu’ als in ‘Metz&Co de creatieve jaren’ van Timmer staat afgebeeld was dit niet de enige “Delaunay-das” die hij bezat. We zien Henk de Leeuw hier met een Delaunay-das met een ander dessin. Het is niet bekend of dit éénmalige producten zijn geweest bedoeld voor persoonlijk gebruik of dat Metz voor de modecollectie dassen heeft laten maken van zijdes bedrukt met Delaunay dessins.

 

 

In 2011 is de hier aangeboden das tentoongesteld in het Smithsonian Cooper Hewitt design Museum in New York, en paginagroot afgebeeld in de tentoonstellingscatalogus ‘Color Moves: Art&Fashion by Sonia Delaunay’, op pagina 171.

 

 

Staat en restauraties
Zowel het sjaaltje als de das zijn in een zeer goede originele staat, met hier en daar een minuscuul vlekje of haaltje, er is niet aan gerestaureerd.

 

 

 

Literatuur:

  • Petra Timmer, ‘Metz&Co de creatieve jaren’, Uitgevrij 010 Rotterdam, 1995, pagina 133-137 afbeelding 186, pag. 137 afbeelding 198.
  • Catalogus Stedelijk museum Amsterdam, ‘Sonia Delaunay, Metz est venu’, Amsterdam/Parijs 1992, p. 21
  • Smithsonian Cooper Hewitt, National design Museum, ‘Color Moves: Art&Fashion by Sonia Delaunay, New York USA 2011, p. 170

 

Contact voor informatie, beschikbaarheid en prijs >

< Terug naar Collectie

Loading