Sonneveldlamp, Giso No.63

W.H. Gispen(1890-1981)
Sonneveldlamp, Giso No.63
Rotterdam 1930

 

Messing pendel met verstelbare fitting, hoogglans vernikkeld, witte gesatineerde opaalglazen schaal.
87 cm lang, doorsnede schaal 55 cm.

Provenance;
Hans Sonnenberg, galerie Delta Rotterdam

Literatuur;
André Koch, wh gispen (1890-1981) een modern eclecticus, uitgeverij de hef Rotterdam 1988, pag. 99 afb.143.
Elly Adriaansz, Eric Blok, Jojanneke Clarijs, Huis Sonneveld modern wonen in 1933, Nai uitgevers Rotterdam 2001, pag. 10 en 18 t/m 25.
André Koch, W.H. Gispen serieproducten 1923-1960, uitgeverij de hef Rotterdam 2005, pag. 48 en 51.

 

 

Introductie:
De hanglamp wordt in 1930 in catalogus 26 geïntroduceerd als No.63 maar wordt pas echt bekend als het architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt de lamp in 1933 toepast als de centrale hanglamp in de zitkamer van Huis Sonneveld. De hier aangeboden lamp vertoont dezelfde afwijkingen ten opzichte van de afbeelding in de catalogi als de lampen uit huis Sonneveld. Ze hebben een kegelvormige plafondrozet in plaats van een cilindrische en een in hoogte verstelbare fitting.

Historische waarde:
Het interieur is kort na de levering in 1933 uitgebreid gefotografeerd door de bekende fotografen Piet Zwart en Jan Kamman en deze foto’s zijn veelvuldig afgebeeld en besproken in publicaties over moderne architectuur en interieurs van toen en nu.

De lampen die op de foto’s heel duidelijk en herkenbaar afgebeeld staan hebben daardoor een rol gespeeld in de beeldvorming rond het nieuwe bouwen, het modernisme en het functionalisme in Nederland en daarbuiten. De Giso no.63 wordt daarom ook wel de Sonneveldlamp genoemd.

Contemporaine foto; Piet Zwart, Bibliotheek en doorzicht naar de eetkamer van Huis Sonneveld Rotterdam 1933. Collectie Het Nieuwe Instituut, bruikleen Stichting B.I.H.S.

 

Originele interieurstukken die toegepast zijn in iconische huizen en gebouwen hebben een historische meerwaarde en zijn gewilde verzamelobjecten. Voor Huis Sonneveld geldt dat in nog sterkere mate omdat het interieur in één keer door de architecten werd samengesteld en aangeleverd zodat interieur en exterieur samen een Gesamtkunstwerk werden, iets dat voor een woonhuis heel bijzonder is.

Zeldzaam:
Op dit moment zijn er twee Originele Giso no. 63 lampen bekend, één in een particuliere collectie de andere is de hier aangeboden lamp. Huis Sonneveld is nu een museum en omdat ten tijde van de restauratie en reconstructie van het interieur de lampen ook al zeldzaam waren zijn ze speciaal voor de reconstructie nagemaakt en hangen er replica’s in de woonkamer van Huis Sonneveld.

Deze lamp is verkocht aan een particulier verzamelaar tijdens PAN Amsterdam 2019

< Archief

 

 

Loading