Gerrit Th. Rietveld (1888-1964)
Originele ‘Berlijnse stoel’

Ontwerp: 1923
Uitvoering door Rietvelds vaste meubelmaker Gerard van de Groenekan, ca 1970, De Bilt Nederland.

 

 

Iepenhout en plaatmateriaal met hardhouten lijsten. Geschilderd in zwart, wit en grijstinten.
Afmetingen: 106 x 75 x 58 cm. Gemerkt met brandmerk

 

 

 

De Berlijnse stoel is in 1923 ontworpen voor de inrichting van een tentoonstellingsruimte voor de “Juryfreie Kunstschau” te Berlijn waarvoor Rietveld samenwerkte met een ander lid van “De Stijl”, Vilmos Huszár.

Rietveld breekt hier radicaal met de traditionele vorm van een stoel met 4 poten. Er is geen frame maar de latten en brede planken waaruit de stoel is opgebouwd vormen samen de constructie en een uitgebalanceerde ruimtelijke compositie van vlakken en lijnen.

 

 

Herkomst:
Wij hebben deze ‘Berlijnse stoel’ verkregen van de eerste eigenaar Architect Ruud Wilmink uit Amsterdam. Aan het einde van zijn studie bouwkunde heeft hij de stoel rond 1970 persoonlijk bij Gerard van de Groenekan in de Bilt besteld voor de inrichting van zijn eerste woning. Citaat:

“De inrichting ervan (eerste woning) was natuurlijk een uitdagende opdracht voor een aankomend architect zoals ik. Ik maakte een ontwerp waarin een aantal door Rietveld ontworpen stoelen werd opgenomen en toog naar De Bilt om die te bestellen bij meubelmaker Gerard van de Groenekan die, na het overlijden van Gerrit Rietveld in 1964, het alleenrecht had verworven om ze te maken. Ik bestelde vier zigzagstoelen, een Berlijnstoel en een rood-blauwe stoel.”

 

 

Naast de ‘Berlijnse stoel’ hebben wij ook een ‘Rood Blauwe stoel’ en vier ‘ZigZag stoelen’ uit het interieur van Architect Wilmink in de collectie. Al deze iconische ontwerpen zijn meer dan een halve eeuw in gebruik geweest maar verkeren in een uitzonderlijk goede conditie. Citaat van arch. Wilmink:

“Zonder kinderen en huisdieren over de vloer was het niet zo moeilijk om ze in een goede staat te houden. De waardevolle stoelen met een lange historie hebben wij nu overgedragen aan Galerie Van den Bruinhorst die er hopelijk een goede bestemming voor weet te vinden. Wij zullen ze missen.”

 

 

Van de Groenekan heeft dit exemplaar gemerkt met zijn brandmerk:
“H.G.M., G.A. v.d.GROENEKAN, DE BILT NEDERLAND”

 

 

 

 

Prijs op aanvraag.

Contact voor informatie en/of vraagprijs >

< Collectie

Loading