Hopmi klapstoel

Gerrit Th. Rietveld (1888-1964)
(i.s.m. het ontwerpteam Hopmi)

Hopmi Klapstoel
Utrecht, 1932.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Rood gelakt stalen frame met verchroomde ‘Torpedomoeren’, zwart gelakte houten zitting, rug en armleggers. Geheel origineel exemplaar voorzien van transfermerk: ‘Hopmi’. Afmetingen: 56 x 46/55 x 90,5 cm

Van 1932-1934 werkte een fabriekje voor fietsonderdelen en fietssloten met de naam ‘Hopmi’ samen met de Utrechtse meubelfabriek U.M.S. aan de productie van moderne stalen buismeubels. Een van de meest in het oog springende kenmerken van deze meubels vormde de zogenaamde ’torpedomoeren’ waarmee de meubels in kleine onderdelen uit- en in elkaar te draaien waren en waarop Hopmi patent aangevraagd had.

Gerrit Rietveld heeft twee meubels voor Hopmi ontworpen; een eetkamerstoel en in 1932 een klapstoel voor de bioscoop Vreeburg (waar hij lange tijd boven woonde)Deze klapstoel is in datzelfde jaar ook toegepast in de Remonstrantse kerk aan de Diepenbrockstraat in Amsterdam. Voor deze gelegenheid was het frame van de stoel voorzien van een meer ergonomische geprofileerde rug, zitting en armleggers. In hoeverre Rietveld zelf bij deze veranderingen betrokken is geweest is niet bekend.

Provenance:
Remonstrantse kerk, Diepenbrockstraat Amsterdam, 1932
Nederlandse privé verzameling 2001

Literatuur:
Hopmi meubel catalogus,Hopmi Utrecht 1934, p11.
Ida van Zijl – R.Dettingmeijer – M.T.van Thoor, Rietvelds Universum, Nai publicers 2010 Rotterdam, p.139-153.

 

Hopmi klapstoel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wij hebben eerder een exemplaar verkocht aan een nazaat van architect H.F. Mertens die in de jaren dertig ook werkzaam was voor Hopmi. We hebben nu nog twee van deze klapstoelen in de collectie.

Prijs op aanvraag

Geïnteresseerd? Neem contact op voor de prijs, meer informatie of een bezoek aan onze galerie >

< Archief

< Collectie

Loading