Restauratie Zig-Zag stoel, met lasertechniek

Restauratie Zig-Zag stoel, met lasertechniek.

In 1935 fotografeerde Eva Besnyö het interieur van een vrijstaande villa die familie Hillebrand naar ontwerp van Gerrit Rietveld had laten bouwen in Den Haag.

Op een foto van de woonkamer is een podium te zien waarop huisconcerten gegeven konden worden. Speciaal voor de musici op dit podium waren op verzoek van de familie door Gerrit Rietveld wit geschilderde Zig-Zagstoelen gemaakt.

Helaas is in de jaren tachtig besloten de stoelen in een kleur over te laten spuiten. In 2001 werd een groen exemplaar door de familie geschonken aan het Centraal Museum in Utrecht.

Wij hebben voor onze verkoopcollectie een rood overgespoten exemplaar kunnen verwerven.

Omdat goed gedocumenteerd is dat de stoelen destijds wit geschilderd waren hebben wij besloten alles in het werk te stellen om de latere overschildering ongedaan te maken.

Bij mechanisch of chemisch verwijderen van de rode overschildering was het risico groot dat ook de witte onderlaag aangetast zou worden. Daarom is gezocht naar een alternatief dat de witte verflaag zo veel mogelijk zou sparen.

In het laboratorium van laserspecialist SLCR Lasertechnik in Duitsland, hebben wij proeven gedaan met een laserreinigingsapparaat. De laserstraal en de energie intensiteit ervan kunnen heel nauwkeurig ingesteld worden.

De bedoeling was om te onderzoeken of de straal zo ingesteld kon worden dat de rode laag los zou komen van de witte onderlaag zonder deze aan te tasten.

In een test-sessie werden verschillende gebiedjes verspreid over de stoel met de laser behandeld. Het resultaat was zo positief dat we besloten de stoel in zijn geheel te laten behandelen.

Minutieus is vervolgens de hele rode laag van de witte ondergrond gelaserd waarbij langzaam het beeld van de door Eva Besnyö in 1935 vastgelegde witte Zig-Zag stoel weer terug kwam.

SLCR heeft de behandeling vastgelegd op een kleine video die op YouTube te zien is >

 

< Restauratie en onderzoek

Loading