Originele 'Rood Blauwe stoel', Gerrit Th. Rietveld

Gerrit Th. Rietveld (1888-1964)
Originele ‘Rood Blauwe stoel’
Ontwerp: 1919/1923
Uitvoering: G.A. van de Groenekan, ca 1970, De Bilt Nederland

 

 

 

Frame; massieve beukenhouten latten met beukenhouten pennen/deuvels, donker bruin/zwart gebeitst, kopse kanten dekkend afgewerkt met Chromaat gele verf. Zitting; multiplex, dekkend afgewerkt met Ultramarijn blauwe verf. Rug: multiplex dekkend afgewerkt met Vermiljoen rode verf

Afmetingen: 86 x 65,9 x 82,5 cm

De stoel is gemerkt met een papieren label.

 

 

 

In 1919 sloot architect Gerrit Rietveld zich aan bij de legendarische groep ‘De Stijl’, een esthetische beweging die twee jaar eerder door Nederlandse kunstenaars en architecten was opgericht.

Geïnspireerd door het werk van een ander ‘De Stijl’-lid, de kunstschilder Bart van der Leck, van wie we ook enkele interessante werken in onze collectie hebben, begon Rietveld rond 1921-1922 te experimenteren met het gebruik van primaire kleuren in de ontwerpen voor meubelen. Waarschijnlijk rond 1923 – nu honderd jaar geleden! – maakte hij het eerste exemplaar van zijn leunstoel met houten latten in rood, geel en blauw, het kleurenschema dat de stoel wereldfaam zou bezorgen als icoon van ‘De Stijl’.

 

 

 

Herkomst:

Wij hebben deze ‘Rood Blauwe stoel’ verkregen van de eerste eigenaar Architect Ruud Wilmink uit Amsterdam. Aan het einde van zijn studie bouwkunde heeft hij de stoel rond 1970 persoonlijk bij Gerard van de Groenekan in de Bilt besteld voor de inrichting van zijn eerste zelfstandige woning. Citaat:

“De inrichting ervan (eerste woning) was natuurlijk een uitdagende opdracht voor een aankomend architect zoals ik. Ik maakte een ontwerp waarin een aantal door Rietveld ontworpen stoelen werd opgenomen en toog naar De Bilt om die te bestellen bij meubelmaker Gerard van de Groenekan die, na het overlijden van Gerrit Rietveld in 1964, het alleenrecht had verworven om ze te maken. Ik bestelde vier zigzagstoelen, een Berlijnstoel en een rood-blauwe stoel.”

 

 

Naast de ‘Rood Blauwe stoel’ hebben wij ook de ‘Berlijnse stoel’ en de vier ‘ZigZag stoelen’ uit het interieur van Architect Wilmink in de collectie. Al deze iconische ontwerpen zijn meer dan een halve eeuw in gebruik geweest maar verkeren in een uitzonderlijk goede conditie. Citaat van arch. Wilmink:

“Zonder kinderen en huisdieren over de vloer was het niet zo moeilijk om ze in een goede staat te houden. De waardevolle stoelen met een lange historie hebben wij nu overgedragen aan Galerie Van den Bruinhorst die er hopelijk een goede bestemming voor weet te vinden. Wij zullen ze missen.”

 

 

 

 

De stoel is voorzien van een klein papieren label dat Van de Groenekan vanaf de jaren vijftig als een soort merkteken op de originele Rietveld meubels die hij maakte aanbracht . De tekst op de sticker luidt;
G.  A.  v.  d.  Groenekan
Utrechtseweg 315,  DE BILT” .

Waarschijnlijk vanwege de toenemende belangstelling voor Rietvelds meubels vanuit het buitenland heeft Van de Groenekan er in 1970 met pen “Nederland” aan toegevoegd.

 

 

 

 

 

Prijs op aanvraag.

Contact voor informatie en vraagprijs >

< Collectie

 

 

 

 

 

 

Loading