Zes originele ZigZag-stoelen, Gerrit Th. Rietveld

Gerrit Th. Rietveld (1888-1964)
Een set van zes originele ‘Zig Zag stoelen’

Ontwerp: ca 1934-1935
Uitgevoerd ca. 1970 door Rietvelds vaste meubelmaker, Gerard van de Groenekan, De Bilt Nederland.

 

 

Onbehandeld geschaafd Iepenhout 19 mm, gelijmd met vijf zwaluwstaart verbindingen, bouten moeren van messing. De hier aangeboden stoelen zijn uitgevoerd met afmetingen, materialen en constructiedetails zoals die vanaf 1940/1945 door Rietvelds vaste meubelmaker werden gebruikt.

Afmetingen: 75 x 44,5 x 37 cm.

 

 

Samen met de ‘Rood-Blauwe’ stoel en het ‘Divan’ tafeltje is de ‘ZigZag’ stoel een van de meest iconische meubels ontworpen door Gerrit Rietveld. Het is een revolutionaire stoel die, net als de eerste zogenaamde vrij-zwevende stalen buisstoelen, niet meer op vier poten stond en de zwaartekracht lijkt te trotseren. Verder bestaat de stoel niet meer uit een frame dat een zitting en rugleuning ondersteunt, maar uit vier vlakken die constructief en optisch even belangrijk zijn.

 

 

 

Herkomst:

Wij hebben deze ZigZag-stoelen verkregen van de eerste eigenaar Architect Ruud Wilmink uit Amsterdam. Aan het einde van zijn studie bouwkunde heeft hij de stoelen rond 1970 persoonlijk bij Gerard van de Groenekan in de Bilt besteld voor de inrichting van zijn eerste zelfstandige woning. Citaat:

“De inrichting ervan (eerste woning) was natuurlijk een uitdagende opdracht voor een aankomend architect zoals ik. Ik maakte een ontwerp waarin een aantal door Rietveld ontworpen stoelen werd opgenomen en toog naar De Bilt om die te bestellen bij meubelmaker Gerard van de Groenekan die, na het overlijden van Gerrit Rietveld in 1964, het alleenrecht had verworven om ze te maken. Ik bestelde vier zigzagstoelen, een Berlijnstoel en een rood-blauwe stoel.”

 

Twee van de eerste set van vier ZigZag-stoelen werden door Van de Groenekan gemerkt met een papieren label en twee met een brandmerk.

 

 

Een paar jaar later gaf Wilmink Van de Groenekan opdracht om nog twee ZigZag-stoelen voor hem te maken.
Dit keer liet Van de Groenekan de stoelen ongemerkt. Citaat:

“Toen we een paar jaren later verhuisden bestelden we er nog twee zigzagstoelen bij. Van de Groenekan wilde die nog wel maken, hoewel de erven-Rietveld de rechten erop in 1971 hadden verkocht aan Cassina. Wellicht – maar dat bedenk ik achteraf – dat die laatste twee stoelen daarom geen brandmerk, noch een naamsticker van Van de Groenekan dragen. Toentertijd had dat niet onze aandacht, omdat de meubels zuiver voor eigen gebruik dienden en niet voor de handel.”

 

De 6 Zigzag-stoelen van arch. Wilmink  zijn in 2023 en 2024 verkocht aan particuliere verzamelaars uit België en Nederland.

< Collectie

 

Loading