Zig Zag stoel Gerrit Rietveld

Gerrit Th. Rietveld (1888-1964)

Zig-Zag stoel
De Bilt, 1935

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Geschilderd vurenhout met zwaluwstaart verbindingen, messing bouten, moeren en onderleggers.
38,5 x 41,5 x74,5 cm.

Uitvoering: Gerard van de Groenekan, De Bilt, 1935 of eerder.

In 1935 fotografeerde de Nederlands/Hongaarse modernistische fotografe Eva Besnyö het interieur van een vrijstaande villa die familie Hillebrand naar ontwerp van Gerrit Rietveld had laten bouwen in Den Haag.

 

Zig zag stoel interieur Hillebrand

Foto:Eva Besnyö 1935, Rietveld Schröderarchief, Centraal Museum Utrecht.

 

Op een foto van de woonkamer zien we een podium waarop huisconcerten gegeven konden worden. Speciaal voor de musici op dit podium waren op verzoek van de familie door Gerrit Rietveld Zig-Zag stoelen gemaakt. De stoelen waren op verzoek van mevrouw Hillebrand geleverd in witgeschilderde uitvoering.

Twee van deze stoelen zijn in de familie bewaard gebleven, één is in 2001 aan het Centraal Museum in Utrecht geschonken, de andere hebben wij voor onze verkoopcollectie kunnen verwerven.

 

 

Huis Hillebrand:

Terwijl veel van zijn collega-architecten die tot de stroming van ‘Het Nieuwe Bouwen’ gerekend kunnen worden, opdrachten kregen voor (kleine) stedenbouwkundige projecten, bestond het architectonische werk van Rietveld voor de 2e wereldoorlog vooral uit particuliere opdrachten voor het bouwen van (land-) huizen. Een belangrijke opdracht was het bouwen van twee in de buurt van elkaar gelegen vrijstaande villa’s in den Haag voor de families Mees en Hillebrand.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Belangrijk interieur:

Een belangrijk onderdeel van deze opdrachten voor Rietveld was het ontwerpen en leveren van het interieur. In de publicatie ‘Kuper en Van Zijl, ‘Gerrit Th. Rietveld, Het Volledige werk’, wordt het interieur van huis Hillebrand belangrijk genoeg gevonden om het op pag.161, apart van de villa zelf, te bespreken onder een eigen inventarisnummer.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

De familie Hillebrand stelde speciale, niet alledaagse eisen aan het interieur van hun nieuwe huis; het geven van huisconcerten in de woonkamer. Die wens werd beeldbepalend voor het interieur. Rietveld verdeelde de woonkamer in twee delen met een hoger gedeelte waarop de vleugel stond, dat als podium kon fungeren tijdens de huisconcerten en een lager gedeelte waar de gasten/toehoorders konden plaatsnemen om van het concert te genieten

De hier aangeboden ZigZag stoel stond op het hogere gedeelte voor de uitvoerende musici. Het komt allemaal bij elkaar op de foto die Eva Besnyö maakte van de witte zigzag op het podium, alsof die er neer was gezet achter een muziekstandaard om de bijzondere functie van de woonkamer te illustreren.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

De witte ‘Hillebrand ZigZag’ behoort tot de allereerste houten ZigZag stoelen die van 1934 tot en met 1936 onder supervisie van Gerrit Rietveld door Gerard van de Groenekan werden gemaakt voor de beroemd geworden interieurs waar Rietveld toen aan werkte voor de families: Mees, Hillebrand, Birza, Harrenstein en Wilma.

 

 

Provenance:

De stoel is door vererving binnen de familie doorgegeven en direct daarna in onze verkoop collectie opgenomen. Op verzoek van Rietveld-kenner en kunsthistoricus Rob Driessen heeft de zoon van de eerste eigenaars de bijzondere geschiedenis van de witte ZigZag stoelen aan het papier toevertrouwd. Deze binnen de familie overgeleverde geschiedenis correspondeert geheel met de geschiedeins zoals die opgetekend staat in de literatuur en de archiefstukken van het ‘Rietveld/Schröder Archief’.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Literatuur:

Marijke Küper, Ida van Zijl, ‘Gerrit Th. Rietveld, The Complete Works’, Centraal Museum Utrecht 1992, p. 161, cat.no. 224 and 225.; Frits Bless, ‘Rietveld’, Bert Bakker/Erven Thomas Rap, 1982 p. 79-147, cat.no.132-134.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Lees meer over de restauratie van deze stoel >

Heeft u interesse? Neem dan contact op voor informatie en vraagprijs >

< Collectie

 

Loading